>5. Скалп – функция на кожата – типове кожа


>


Структура на кожата

Кожата е сложен орган,който покрива и оформя тялото,защитава организма от разнообразните външни фактори и осигурява постоянство на неговата вътрешна среда.Кожната повърхност на възрастния човек е средно от 1,5 до 2,5 м².Дебелината и без хиподермата варира от 0,4 до 4 mm.

Тя е изградена от два основни слоя епидермис и дерма. Под дермата е разположен още един вътрешен слой наречен подкожие (хиподерма). Той е изграден главно от мастни клетки и в различните части от тялото е с различна дебелина.

При човека епидермисът е съставен от 2 слоя – герминативен (в него клетките непрекъснато се делят) и рогов (съставен от мъртви клетки). В основата на епидермиса се намират пигментни клетки,съдържащи меланин (придава цвета на кожата).

Епидермис (epidermis)

Епидермисът е изграден от многослоен вроговяващ епител.Той се състои от кераноцити(95%) и дендранити (светли клетки)(5%).

Кераноцитите в епидермиса образуват 4 слоя,които се различават по броя ,формата,големината и морфологията на клетките. Те се подреждат от дермата към повърхността,както следва:

Основен(stratum basale)

Състои се от един ред призматични клетки. В зависимост от цвета на кожата има различно количество меланинови гранули в тях .Новообразуваните клетки в този слой имат различна съдба. Едната остава,а другата се изкачва към бодливия слой.

Бодлив(stratum spinosum)

Състои се от 5 до 10 реда сплеснати клетки,които в близост до основния слой са кубични,по-нагоре-полигонални,а най повърхностно ромбични. От този слой зависи еластичността на кожата(свиването при натиск и опъването и).

Зърнест(stratum granulosum)

Състои се от от 1 до 4 реда хоризонтално сплеснати и тъмно оцветени клетки. Най добре е развит в участъци със силно вроговяване(длани и ходила).Отговаря за възпрепиятсването на загубата на вода от организма.

Рогов слой(stratum corneum)

Състои се от 4 вида дендритни,плоски безядрени клетки. В различните участъци дебелината му е различна. От своя страна се дели на два слоя. Вътрешен(pars conjucta) и външен(pars desjucta),от който отпадат единични или групи клетки.

-меланоцитите-съотношението на меланоцитите към кератиноцитите в различните участъци варират от 1:2 до 1:4.Броят на тези клетки на 1 mm² в зависимост от участъка варира от 1000 до 2000 клетки. Увеличават се след дълго слънчево облъчване и lentigo,а липсват при частичен албинизъм, витилиго и др.

Характерното за тези клетки,е че в тях се образуват меланиновите гранули наречени меланозоми.

-лангерхансовите клетки- играят ролята на имунокомпетентни клетки. Произхождат от костния мозък. Техния брой е увеличен в кожата при ichthyosis,myosis fungoides,vitiligo,частичен албинизъм,naevus Sutton,контактен алергичен дерматит и е намален при псориазиса.

ДEРМА
(DERMA-CUTIS,CORIUM)

Дермата е най здравата част на кожата. Тя лежи непосредствено под епидермиса и е здраво свързана с него,чрез дермоепидермалната гранична зона. Дермата се състои от фиброзни компоненти(колагенни,еластични и ретикулни влакна) и основна субстанция (желатинозен матрикс),в която има различен бройфиксирани(фибробласти,фиброцити) и подвижни(мастоцити,макрофаги,плазматични клетки,лимфоцити,гранулоцити и др.)клетъчни елементи.

Дермоепидермалната гранична зона-е вълнообразна ефикасна бариера спрямо клетки,едри молекули и имунни комплекси. В нея има отвори,през които преминават космите,потните канали и др.

Дермата се състои от два слоя:

-папиларен(stratum papilare)-разположен е под епидермиса и се състои от конусообразни папили,които в различните части на тялото имат различна различна височина. Те са изпълнени с нежна хлабава съединителна тъкан,съставена от тънки колагенови снопчета,фини еластични влакна и ограничен брой клетки.

-ретикуларен(stratum reticulare)-се състои от по едри фиброзни компоненти:

-колагенови влакна-образуват се над 15 типа колаген сред които е хидроксиполинът,който не се среща в други белтъци на организма.

– ретикуларни влакна-по състав не се различават от колагена,но са по малки и са разположени около потните,мастните жлези и космените футикули.

-еластични влакна-имат цилиндрична,лентовидна или плоска форма. Отговарят за еластичността на кожата. При стареенето търпят значителни промени.

-желатинозна основна субстанция-намира се в папиларния слой на дермата,около съдовете и космите. Съдържа вещества участващи в алергичните реакции.

Клетъчните елементи са малко на брой и се състоят от фибробласти(фиброцити),мастоцити,хистиоцити,лимфоцити,плазматични клетки и др.

ХИПОДЕРМА
(HYPODERMA- SUBCUTIS,PANNICULUS ADIPOSUS,TELA SUBCUTANEA)

Хиподермата е образувана от съединителнотъканни повлекла,съставени от колагенови снопчета и еластични влакна,които съединяват дермата с подкожните фасций.пространствата между тях са изпълнени с мастна тъкан-lobulii adiposi. В повлеклата преминават кръвоносните съдове,лимфни съдове и нерви. Тя има различна дебелина в различните части на тялото. Липсва под ноктите,клепачите,скротума и др.,а е най-дебела под гърдите,корема,седалището,дланите и ходилата. Хиподермата има защитна и термоизолационна функция и е най-важният енергиен резерв на организма.

КОЖНИ ПРИДАТЪЦИ
( потни и мастни жлези,косми и нокти)

ПОТНИ ЖЛЕЗИ

(glandulae sudoripares s.sudoriferae)Свойствата на тези жлези са да регулират топлообмена на тялото с околната среда и в частност самата телесна температура.Те се делят на два вида:

-екринни-Потните жлези са пръснати по цялата кожна повърхност и достигат от 2 до 5 милиона.Те липсват по лигавиците половите органи при мъжете и жените,както и устната кухина.най многобройни са по дланите и ходилата(400-600/см²),а най малко – по бедрата(120/см²).Започват от долната дерма или хиподерма,минават през дермата,епидермиса и завършват на повърхността на кожата(porus sudoriferus).

-апокринни-те се различават от екринните по произход,разположение,големина и начин на секретиране.Произхождат от космените зачатъци и се отварят в пилосебацейните фотикули.развиват се през пубертета и се разполагат в аксилите,аногениталната област,около пъпа и във външния слухов проход.Модифицирани са тези по мигления ръб на клепачите(жлези на Moll) и по ареолите на гърдите(жлези на Montgomery)

МАСТНИ ЖЛЕЗИ
(glandulae sebaceae)

Мастните жлези са пръснати по кожата на цялото тяло.Най многобройни са в капилициума,по челото,лицето и в аногениталната област,т.нар.себорейни области,където се намират от 400 до 900 жлези /см².Липсват по дланите и ходилата. Най големи са по лицето и скротума. Някои от тях се отварят директно на повърхността на кожата-клепачите,по полулигавиците на устните,по мамилите,на препуциума и др. Всички други мастни жлези се отварят в инфундибулума на космения фоликул.

Реклами

2 Responses to >5. Скалп – функция на кожата – типове кожа

  1. Anonymous says:

    >good points and the details are more specific than somewhere else, thanks.- Joe

  2. Marten's says:

    >Thanks, the information is taken from the medical textbook of dermatology

Вашият коментар ще бъде одобрен ако е написан само на родният Ви език!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: